Hidrojen Enerjisi Kullanım Alanları

Hidrojen enerjisi kullanım alanları

Hidrojen enerjisi kullanım alanı olarak en çok kullanılan yöntemi yakıttır. Yakıt pil teknolojisi olarak genellikle ulaşım sektöründe ve teknoloji sektöründe (tablet, bilgisayar, telefon, elektronik cihazlar, el teknoloji cihazları dahil olmak üzere bütün erişilebilir aletler) güç sağlayıcı olarak kullanılır. Ayrıca uçak teknolojilerinde önemli bir yer tutmaktadır. Hidrojen enerjisi sektörü şu an da otomotiv sektöründe geliştirilmektedir. Otomotiv sektöründe Toyota, Hyundai, Honda ve Nissan gibi önemli Japon merkezli firmalarda yakıt hücreleri olarak Ar-Ge çalışmaları yapılmaktadır.

 

Türkiye’nin 7. Beş yıllık kalkınma planı içerisinde yer alan bölümlerde özellikle hidrojen teknolojisine karşı yatırım alanlarının oluştuğu gözler önüne serildi. Genel enerji özel ihtisas komisyonu, sürekliliği olan ve yenilenebilir enerji kaynakları raporu içerisinde bu konuya özellikle değinmiştir. Resmileşen kalkınma planı içerisinde hidrojen ve hidrojen enerjisi konusunda üniversitelerimiz içerisinde bulunan araştırma ve geliştirme laboratuvarlarımızda bu konuyu detaylı bir şekilde ele alınmaya maalesef yeterli teçhizat bulunamamaktadır. TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi içerisinde düzenlenen hidrojen araştırmaları referanslı uluslararası enerji ajansı programı içerisinde yer alan bir düşünce olarak ilk olarak başlatılması planlanmış fakat bahsedilen iş birliği maalesef 1996 yılında tamamlanmıştır. Türkiye yine de hidrojen üretimi ve bir araya getirmesi konusunda oldukça avantajlı bir coğrafi konuma sahiptir. Karadeniz bölgesi üzerinde yer alan kıyı bölümü boyunca dibinde kimyasal biçimde depolanmış hidrojenlerin kimyasal bir reaksiyonu beklediği ortaya çıkmıştır. Karadeniz’de yer alan %90’a yaklaşan anaerobik su içerisinde hidrojensülfid ihtiva ettiğinden dolayı bu büyük avantaj sağlar. Bu sayede de elektroliz ve oksidasyon reaktörü gibi enerji kaynaklarının kullanılmasına olanak sağlanır ve teknolojin bu alanda olan çalışmaları Ar-Ge çalışmalarıyla desteklenebilir.

 

Hidrojen enerjisinin ulaşım, fabrika ya da ev için kişisel kullanımı maalesef kolay ve yeni bir olay değildir. Dünyanın birçok bölgesinde kullanılan bu enerji kaynağı sayesinde 20 senelik bir çalışma kapasitesi öngörülür. Hidrojen ile çalışan hava taşıtları daha yüksek yük taşıyabilirler ve gidecekleri mesafe de önemli oranda da artış sağlar. Yakıt pilleri aynı şekilde hidrojen kaynaklı olarak ilerletildiği taktirde, gelişmiş bir elektrolik prosesi tersine çevrilmesi mümkün kılınır. Bu sayede de elektrik, su ve ısı meydana gelip insanlar için kullanışlı bir enerji haline çevrilir. Hidrojen sürekli bir imalat yapmayan ya da spesefik üretim gerektiren alanlarda imal edilen fabrikalarda olan enerjinin tamamı ya da belirli bir kısmının depolanması için en sık kullanılan enerji kaynaklarından birisidir.

 

 

 

CEVAP VER
Lütfen yazınızı giriniz.
Lütfen adınızı buraya giriniz.