Yenilenebilir Enerji Kaynakları ve Kullanım Alanları

Güneş, rüzgâr ve su gibi enerji kaynaklarının sürekli olan doğal süreçlerinden faydalanarak diğer enerji kaynaklarının üretilmesi için kullanırlar. Bu tür kaynaklara yenilenebilir enerji kaynakları denir. Yenilenebilir enerji kaynakları ve kullanım alanları oldukça fazladır. Bu enerji kaynaklarından örnek verecek olduğumuzda biyoyakıt kaynağının temelini bitkisel ürünler oluşturur. Bitkiler endüstriyel (sanayi) alanda oldukça etkilidir ve alternatif enerjiye katkı sağlar. Diğer yandan güneş enerjisi ve rüzgâr enerjisi en yoğun kullanılan enerjilerdir. TidalPower adı verilen gelgit enerjisi de denizlerde meydana gelen gelgitlerden elde edilir.

Yenilenebilir Enerji Kaynakları Nelerdir?

Güneş enerjisi, biyokütle enerjisi, jeotermal enerji, rüzgâr enerjisi, hidrolik enerjisi, ve hidrojen, dalga enerjisi, gelgit enerjisi gibi enerji kaynaklarına yenilenebilir enerji kaynakları adı verilmektedir. En çok bilinen yenilenebilir enerji türü güneşten sağlanan enerjidir.

Nerelerde Kullanılır?

Güneş enerjisi; kendi başına bir sektör olarak değerlendirilir. Kol saati, hesap makinesi, trafik lambaları ve işaretleri, sıcak su üretmek ve telefon şark etmek dahil birçok alanda kullanılmaktadır.

Rüzgâr enerjisi; evler, işletmeler, park ve cadde aydınlatmaları, sulama sistemleri ve elektrik enerjisi ihtiyacı olabilecek her yerde rüzgâr enerjisi kullanılır.

Jeotermal enerji; en temiz enerji kaynağı olarak bilinmektedir ve nu enerji türü çevre kirliliğine neden olmamaktadır. Elektrik enerjisi üretimi, merkezi ısıtma ve soğutma, endüstriyel amaçlı kullanımlar, kimyasal maddelerin ve minerallerin üretimi, kaplıca amaçlı kullanımlar jeotermal enerjinin kullanım alanlarıdır.

Hidrolik enerji; elektrik üretimi, tarım, endüstriyel kullanım ve enerji açığının kapatılması kullanım alanlarıdır.

Biyokütle ve hidrojen enerjisi; hidrojen enerjisinin en çok kullanılan yöntemi yakıttır. Tablet, bilgisayar, telefon, elektronik cihazlar olmak üzere bütün erişilebilirler için güç sağlayıcı olarak kullanılır. Uçak ve otomotiv sektöründe de kullanılmaktadır. Biyokütle enerjisinde ise ısınma ve ısıtma ihtiyacı, enerji, elektrik ve biyoyakıt üretimi alanlarında kullanılmaktadır.

Dalga ve Gelgit Enerjisi 

Yenilenebilir enerji kaynakları ve kullanım alanları gittikçe geliştirilmeye devam etmektedir. Son olarak dalga ve gelgit enerjisinde dalga enerjisi, çevreyi en az etkileyen enerji çeşidi olduğu için çevre kirliliğini ortadan kaldırmada oldukça etkilidir. Bir diğeri ise denizlerde oluşan dalgalanmalar sonrası oluşan gelgit enerjisidir. Gelgit enerjisinin kullanım alanları ise elektrik üretimi, potansiyel teknoloji kullanımları ve içme suyu elde edilmesidir. Kısacası doğal yollardan elde edilen yenilenebilir enerji kaynakları ve kullanım alanları ülkemize çok sayıda fayda sağlamıştır. Bu enerji kaynakları geliştirilerek üretilmeye devam etmektedir. Kaynakları geliştirildikçe kullanım alanları da artacak ve daha fazla katkı sağlanacaktır.

CEVAP VER
Lütfen yazınızı giriniz.
Lütfen adınızı buraya giriniz.