Bitki Kökenli Yakıtlar 

Bitki kökenli yakıtlar  biyoyakıt olarak adlandırılmakta olan kökeni bitkilerden oluşan biyolojik yakıtlar olarak bilinmektedir. Özellikle günümüzde oldukça önemli bir enerji kaynağı niteliği taşıyan bu yakıtlara ülkemizde de üretim sağlanmaktadır. Bitki kökenli yakıtları diğer yakıt türleri olarak bilinen petrol ve doğalgaz gibi yakıtlardan ayıran oldukça önemli özellikleri bulunmaktadır. Her şeyden önce doğa kökenli olması ve yenilebilir olması bu özelliklerin başında yer almaktadır. Ayrıca sürekli olarak üretim aşamasının gerçekleştirilmesi de sürdürülebilirlik bir enerji kaynağı olma  özelliğini beraberinde getirmektedir. Bir yakıt türünün bitkisel kökenli yakıt  olarak adlandırılabilmesi için içeriğinde en az 10 yıllık bir zaman diliminde üretilmiş olan canlı organizmaların bulunması şartı aranmaktadır.

Bitki Kökenli Yakıt Türlerinin Kullanım Alanları

Kendi aralarında katı, sıvı ve gaz olarak üçe ayrılmakta olan bu yakıt türü birçok farklı alanda kullanılabilmektedir. Katı yakıtların başında yer alan odun kömürü günümüzde birçok alanda sıklıkla kullanılmakta olan bir ürün niteliğindedir. Gaz  biyoyakıtlarda hidrojen, sıvı yakıtlarda ise biyo-dizel ve biyo-oil adını sıkça duyduğumuz ürünler arasında yer almaktadır. Buğday, Mısır, Şeker, Kolza tohumu, Ayçiçeği, gibi birçok tarım ürününün kimyasal işlemlerle işlenmesi sonucunda oluşturulmakta olan bitki kökenli yakıtlar ısınmak için kullanılan kömürden, doğal gaz’ a kadar pek çok alanda kullanıma sunulmaktadır.

Bitkisel Kökenli Yerli Yakıtlar 

Ülkemizde de pek çok alanda yer almakta olan tarım ve hayvancılık bitkisel kökenli yakıt üretiminin artmasına oldukça büyük katkı sağlamaktadır. Özellikle günümüzde oldukça gözde olan dizel motorlu araçlar için kullanılmakta olan biyodizel yerli üretim yakıtlarımızın arasında ilk sırada yer almaktadır. Benzin yakıtından daha uygun bir maliyet sunmakta olan dizel motorlu araçların tercih edilmesini artması ile bitkisel kaynaklı biyodizel yakıta olan ihtiyaçta giderek artış göstermektedir. Yine ülkemizde yetiştirilmekte olan şeker pancarı, şeker kamışı gibi bitkilerden elde edilmekte olan etanol da alkol üretimi için kullanılmakta ve bitkisel kökenli yakıtların bir diğerinin alkol olmasına imkân sağlamaktadır.

Bitkisel Kökenli Yakıtların Oluşumu

Enerji gerektirmekte olan birçok alanda kullanılmakta olan bitki kökenli yakıtların oluşabilmesi için tarımsal ürünler başta olmak üzere, hayvansal, bitkisel atıklar ve evsel atıklar gibi birçok maddeye ihtiyaç duyulmaktadır. Tüm bu atık ve ürünlerin çeşitli  kimyasal işlemlerle birleşimi  sonucunda biyoyakıt oluşumu sağlanmaktadır. Böylelikle birçok tarımsal ve hayvansal ürün ve içerisinde çeşitli çöp sayılabilecek atıkların geri dönüşüm işlemi ile farklı ürünlerde kullanım olanağı sağlanmaktadır.

Bitkisel Kökenli Yakıtların Dünyada Ki Yeri

Tıpkı ülkemizde olduğu gibi dünya üzerinde de oldukça sıklıkla kullanılmakta olan bitkisel kökenli yakıtlara artık hemen hemen her alanda ihtiyaç duyulmaktadır. Isınmadan, araç kullanımına enerji kaynağı niteliği taşıyan bu yakıtlar ön ayak olmaktadır. Bu nedenle Dünya üzerinde oldukça farklı teknikler kullanılarak elde edilmekte olan birçok bitkisel kökenli ürünün üretimi hızla devam ettirilmektedir.

 

Önceki İçerikAlg Nedir?
Sonraki İçerikEGM Nedir?
PAYLAŞ
CEVAP VER
Lütfen yazınızı giriniz.
Lütfen adınızı buraya giriniz.