Pek çok Avrupa ülkesinin farklı ülkelerden çöp almaya başlamasıyla daha fazla dikkat çekmeye başlayan çöpten elektrik üretimi nasıl yapılır konusu özel bir alandır. Öyle ki çöpler, elektrik üretimi konusunda son yıllarda çok daha etkin bir rol üstlendi.
Hem mevcut çöplerin tüketilmesi hem de çöplerin daha kolay bir şekilde enerji üretimini desteklemesi nedeniyle çoğu ülke elektrik üretimine başladı. Bu durum sonrasında herkesin aklında yer alan en büyük soru işareti ise çöpten elektrik üretimi nasıl yapılır oldu.
Tesislerde Çöpten Elektrik Üretimi
Çöplerde genellikle evsel atıklar bulunmaktadır ve bu tip atıklar organik olarak tanımlanır. Atık organik olduğu sürece metan gazı üreterek doğaya salar. Buna bir çözüm olmadığı gibi gazın atmosfere salınması halinde zararlı süreçler başlatabilir. Buna karşın bu metan gazı depolama yoluyla enerji üretiminde kullanılabilmektedir.
Çöpten Elektrik Üretimi Nasıl Yapılır, Hangi Aşamalardan Geçilir?
Çöpten elektrik üretiminde metan gazı kullanılır. Özellikle çöplerin zaman içerisinde çürümeye başlaması ile birlikte artan metan gazı, elektrik üretimi için depolanmaktadır. Böylece elde edilen gazın elektriğe dönüştürülmesi ile birlikte çöplerden elektrik enerjisi elde edilebilmektedir. Bu metan gazında özellikle özel teknolojiler kullanılarak yakma işlemi gerçekleştirmektedir. Yakma işleminde elektrik üretimi gerçekleşebilmektedir. Özel teknolojileri aracılığı ile yapılan bu çalışmalarda üstelik artakalan küller çeşitli tarım projelerinde gerçekleşebilmektedir. Üstelik çöplerde yapılan bu çalışmaların en önemli etkilerinden bir tanesi doğaya salınan metan gazı seviyesinde azalma olmasıdır.
Türkiye’de Çöpten Elektrik Üretimi
Öyle ki depolanarak ayrıştırıldığı için aynı zamanda çöpten elektrik üretimi yapan santraller çevreci olarak da tanınmaktadır. Türkiye’de bu alandaki çalışmalar, başlangıç seviyesinde olsa da umut vericidir. Belli bölgelerde kurulan üretim haneler ile elektrik üretimi çöpler ile desteklenmektedir. Dünya genelinde ise özellikle Norveç gibi ülkeler bu alanda lider durumdadır. Yakma ile elde edilen bu elektrik enerjisi sırasında üstelik ısı açığa çıkmaktadır. Yine tesislerin uygun bir şekilde düzenlenmesi halinde elde edilen bu ısı, sera gibi pek çok farklı alanlarda kullanılabilir durumdadır.
Çöpten Elektrik Üretiminin Ekonomik Değeri
Çöpten elektrik üretiminin ekonomik alanda da faydaları oldukça fazladır. Türkiye’de Kömürcüoda Odayeri Düzenli Depolama Sahası gibi farklı alanlarda çalışmalara başlayan tesislerde çöpten elektrik üretme projeleri şu anda yaklaşık 1.2 milyonluk bir nüfusun elektrik ihtiyacını karşılamaktadır. Şehirlerin temiz kalması, atık yönetimi faaliyetlerini de maliyet açısından uygun seviyelere çekmektedir. Başlatılan yeni projelerin olumlu sonuçlanması, Türkiye’de çöpten elektrik üretimi konusunu daha fazla gündeme getirebilir.