Gel Git Olayı En Çok Nerelerde Görülür?

Gel-git olayı diğer adıyla med cezir Ay ve Güneşteki değişmeler sonucu kütle çekimlerinde meydana gelen farklılıkların deniz seviyesindeki yükselme ve alçalmalara sebep olmasına denir. Gel- git ’in sonucunda; Akarsu ağızlarında delta oluşumu engellenir. Akarsu vadilerinin ağızlarının tıkanması ve kıyı kirlenmesi önlenir. Haliçler oluşur. Bu gelgit olayı sonrasında yenilenebilir enerji kaynakları ve kullanım alanları açısından etkili olan gelgit enerjisi ortaya çıkar. Gelgit olayı en çok nerelerde görülür konusuna geldiğimizde ise Türkiye de gelgit olayı hissedilmeyecek kadar azdır. Bu yüzden enerjiyle ilgili bir santral ülkemizde bulunmamaktadır.

Kapalı denizlerde gelgit olayı çok azdır fakat okyanuslarda bu fark fazla olduğu için devamlı bir dalgalanma oluşur. Bu olay 2 saat kadar sürdüğü için göz önüne alarak yaşantınızı ve düzeninizi ayarlamanız gerekir. Gelgit olayının görülme sıklığı Atlas Okyanusu çevresinde ve okyanusta Fransa’da, Manş denizine dökülmekte olan Seine Akarsu bölgesinde fazladır. Ayrıca Fransa dünyanın en büyük gelgit olayının yaşandığı ülkedir.

Gelgit Enerjisinin Dünyaya Etkisi

Gelgit enerji sisteminde ülkemizin hiçbir okyanusa kıyısı bulunmadığından dolayı diğer ülkelerde kullanımı ve hissedilme durumu bizi pek ilgilendirmez. Okyanus çevresi yerleşim yerlerinde, açık denizlerde ve çevrelerinde gelgit olayı sık yaşandığı için enerji kullanımı fazladır. Gelgit santrallerinden bazıları Galler, Fransa, Güney Kore, Rusya ve Çin’dir. Galler toplamda 240 MW üretim kapasitesine sahip bir santraldir. Santrallerin dünyanın gelgit yaşanan yerlerinde olması üretim yapabilmeleri açısından önemlidir. Bu enerji belli saatlerde üretilir.

Gelgit Olayı Ne Zaman Görülür? 

Gelgit olayı en çok nerelerde görülür ve ne zaman ortaya çıktığının cevabını dünyada her gün bir önceki günden 50 dakika geç olarak her 12 saat 25 dakikada bir gelgit olayı görüldüğünden anlarız. Gelgit başladığında sular 6 saat için de en üst seviyeye ulaşır ve 6 saat sonra eski haline geri döner. Olaydan sonra en az 2 saat denizde hiçbir hareket meydana gelmez.

Gelgit Enerjisi Kullanım Alanları

Yenilenebilir enerji kaynakları ve kullanım alanları arasında olan gelgit enerjisi sonrasında kinetik enerji kaynaklı bir enerji üretilir. Olay sonrası kütle çekim kuvveti oluşur. Böylece kinetik enerji de sürekli oluşmaktadır. Kinetik enerjiyi işe yarayacak şekilde kullanmanın en güzel yolu elektrik enerjisine çevirmekten geçer. Elektrik üretimi, içme suyu, aydınlatma, deniz ve okyanus çalışmaları gelgit enerjisinin kullanım alanlarıdır. Yani enerjinin ve gelgit olayı en çok nerelerde görülür sorusunun cevabını ana kaynağı olan okyanuslarda rahatça bulabiliriz.

CEVAP VER
Lütfen yazınızı giriniz.
Lütfen adınızı buraya giriniz.