Hidroelektrik Enerji Kaynakları

Belirli bir akarsudan elde edilen enerjiye hidroelektrik enerji adı verilir. Suyun enerjisini elektrik enerjisine çevirme işlemidir. Hidroelektrik enerji kaynakları ve çok farklı şekilde karşımıza çıkıyor. Rüzgâr ve güneş enerjisi de aynı şekilde yenilenebilir enerji kaynakları içerisinde yer alıyor. Hidroelektrik enerji yenilenebilir ve doğal kaynaklardan elde edildiği için çevreyi kirletmeyen bir özelliği vardır.

Sürekli olarak bir devir içerisinde bulunur. Bu sayede sürekli enerji üretimi söz konusudur. Hidroelektrik enerjisinin elde edildiği akarsu ne kadar yüksek değil ki o kadar yüksek bir enerji elde etmek mümkün oluyor. Aynı zamandan hidroelektrik enerjisinin elde edildiği akarsu ne kadar hızlı akarsa o kadar yüksek enerji elde etmek mümkün olur. Hem zor hem de türbinler sayesinde elektrik elde ediliyor. Pervaneler ile elde edilen enerji elektriğe çevirebiliyor.

Hidroelektrik Enerji Nedir?

Yenilenebilir enerji kaynaklarından biri olan hidroelektrik enerji en köklü teknolojiye sahip olan enerji üretim merkezlerinden bir tanesidir. Medeniyetlerin ilk kurulmaya başladığı dönemden itibaren suyun gücü her daim ön plana çıkarılmıştır. Sanayi Devriminin ortaya çıkması ile birlikte su değirmenleri sayesinde enerji üretimi söz konusu oluyordu. Fakat o zamanlarda enerjiyi depolama ve daha sonra kullanma gibi bir durum söz konusu olmadığı için bu teknoloji yetersiz kalıyordu.

Özellikle modern tarım ve sulama gibi alanlarda çok büyük bir fayda elde etmeye yardımcı oluyor. Fakat en önemli elde edilme sebebi enerji etmesinden kaynaklı oluyor. Dünyanın en büyük Hidroelektrik santral Çin’de yer alıyor. Burada çok yüksek oranda bir elektrik elde ediliyor. Ülkemizde de bunun ile ilgili pek çok santral yer alıyor. Aynı zamanda yüksek ara akan akarsular ve barajlarımız sayesinde ciddi oranda bir enerji elde etmek mümkün oluyor.

Hidroelektrik Santrallerinin Sınıflandırılması 

Hidroelektrik santralleri pek çok farklı şekilde sınıflandırılabilir. Bunlardan bir tanesi depolama şekline göre oluyor. Bir diğeri de kurulu güce bağlı olarak sınıflandırma şekli oluyor. Aynı zamanda baraj gövdesinin tipolojisine göre de sınıflandırma yapmak mümkün oluyor. Her bir santral hangi görevlerde çalışabiliyor. Bu sebeple sınıflandırmaya uygun olacak şekilde özellikler belirlemek gerekir.

Santral binasının kurulduğu yere bağlı olarak da sınıflandırma yapmak mümkün oluyor. Son yıllarda hidroelektrik santrallerinin sayısı ciddi bir artış göstermiştir. İlerleyen yıllarda bu sayının daha da yukarıya çıkacağı konusunda söylemler yer alıyor. Özellikle Doğu Anadolu Bölgesi’nde yüksek akan akarsular sayesinde ciddi oranda bir enerji ve elektrik elde etmek mümkün oluyor.

Hidroelektrik Santral Çeşitleri

Hidroelektrik santral çeşitleri birbirinden farklı olacak şekilde sınıflara ayrılmıştır. Bunlardan bir tanesi su tutma tehditleri oluyor. Baraj kurmak için süre değerleri elde ediliyor. Hidroelektrik enerjisi üretmek için en çok kullanılan yöntemlerden bir tanesi baraj kurulumu ile mümkün oluyor. Barajlardan geçen su sayesinde enerji ve elektrik elde etmek mümkün oluyor. Diğer bir sistem ise pompalama tehditleri oluyor. Bu sistemin temelinde kurulan barajların alt kısmında ikinci bir rezerv kurmak şeklinde oluyor. Su tutma tehditleri ile çok büyük bir benzerlik içerisinde yer alan pompalama tesisleri daha başka bir zamanda kullanmak için depolama yapıyor. Akarsu tesisleri için herhangi bir baraj kurulumuna ihtiyaç duyulmaz.

CEVAP VER
Lütfen yazınızı giriniz.
Lütfen adınızı buraya giriniz.