Hidrojen Enerjisi Nedir?

Hidrojen, elementler içerisine dahil olan ve moleküler halde bulunan gazdır. Yakıt hücrelerinde, evrende en bol miktara sahip gazdır. Renksiz, saydam, kokusuz bir elementtir ve ametalik özellik gösterir. Havadan yaklaşık 7 kat daha hafiftir ve elektronlarla birleştiğinde çok iyi sonuçlar verir. Hidrojen, elementler içerisindeki en küçük atom olma özelliğini taşır ve periyodik tablodaki ilk elementtir. Hidrojen özellikle su molekülündeki temel yapıyı sağlar; ayrıca canlılarda, güneşte, fosil maddelerde, biyo-yakıtlarda bolca bulunur.

Buharın bulunması ile hidrojen molekülleri incelenmiş ve aynı zamanda da hidrojenin canlılar üzerindeki önemi belirlenmiştir. Her bir su bileşiğinde 2 mol Hidrojen atomu bulunmaktadır. 19.yüzyıl döneminde yapılan birçok araştırma sonrasında, hidrojeni kullanmaya ve denemeye olan istek de artmıştır. Makine gücüne dayalı sistemlerde, odun-kömürlerde, yakıtlarda denenmeye ve enerjisi sağlanmaya başlayan bu elementin önemi günden güne anlaşılıp artmıştır.

1974 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde hidrojen kendisinden söz ettirmiş ve Miami Üniversitesi Enerji Enstitüsü’nde hidrojen elementi ve ekonomisiyle alakalı konferans açılmıştır. Daha sonrasında hidrojenin uçaklarda yakıt olarak denenmesi başlamış ve ABD bu alanda kendine bir ilki yaratmıştır. Yakıt olarak kullanılan hidrojen gazı sayesinde birçok motor sistemleri denenmiş ve günümüze de ulaşmıştır.

Hidrojen Enerjisi Nasıl Elde Edilir?

Suyun elektrolizi; elektrik santralleri ve türbinler gibi birçok sistemler sayesinde enerji edilebiliyor. Bunun yanında, doğalgazın buhar reformasyonu kısacası fosil yakıtlardan, oksidasyondan ve bazı gazlaştırma olaylarından da enerji elde edilebiliyor. Biyokütleden hidrojen üretimi ile de yüksek sıcaklık ve düşük basınç sayesinde hidrojen gazı elde edebiliyoruz. Dönüştürülebilen bir enerji olan hidrojen enerjisinin verimi de çok yüksek.

Hidrojen Enerjisi Hangi Alanlarda Kullanılmakta?

Hidrojenin en temel özelliği olan yakma işleminin ilk sırada olduğunu söyleyebiliriz. Öncelikle yakıt pili ve yanma sistemlerinde temel amaçlı kullanılıyor. Yakma teknolojilerinde ise benzin gibi fosit yakıtlar yerine salınımı ve zararı daha az olan hidrojen tercih ediliyor. Hidrojen ve türbin sistemleri ile elde edilen enerji, hem yanmalı motorlarda hem de askeri alanda çok destek sağlamaktadır.

Yaklaşık 50 kilograma denk olan benzin, 20 kg hidrojene denk geliyor. Bu nedenle de, hidrojen hafif olmasından kaynaklı daha kullanışlı oluyor. İkinci kullanım alanı ise yakıt sistemleridir. Anot ve katot sistemleri ile hidrojenden enerji elde ediliyor ve bu sistemle elde edilen enerji, ilk sisteme göre kat kat fazladır. Verimi çok yüksek olan yakıt pili sistemi, NASA tarafından da onay görmektedir. Hidrojen bu alanların dışında, cep telefonlarında; bilgisayarlarda; pillerde; taşınabilir araç-gereçlerde de kullanılmaktadır.

 

CEVAP VER
Lütfen yazınızı giriniz.
Lütfen adınızı buraya giriniz.