İklim Nedir?

İklim, bir yerde uzun yıllar boyunca süre gelen hava koşullarıdır. İklimi hava durumundan ayıran da budur aslında. Hava durumu, günlük tahmin edilebilir ve değişebilirken iklimin değişmesi yıllar almaktadır. İklimi detaylı inceleyecek olursak; mevsimlerde yaşanan ortalama sıcaklığı, güneş ışığı ve yağış bilgileri gibi birçok bilgiyi elde ederiz. Dünya Meteoroloji Örgütü, iklimin oluşması için en az otuz yıl kadar bir sürecin geçmesi gerektiğini belirtmiştir. Bu örgüt sayesinde tüm dünyada iklim değişiklikleri, küresel ısınmanın iklimi nasıl etkilediği ve sürecin şartları hakkında bilgi sahibi olabiliriz.

İklim İncelemesi Nasıl Yapılmaktadır?

İklim incelemesinde her yerin değerlendirilmesi de farklıdır. Bu incelemelerde klimatoloji, hidro meteoroloji ve meteorolojik bölümler de etkili olmaktadır. Geçen sene yapılan küresel iklim değerlendirmesinde, 2017 yılının ortalamanın üstünde olduğu; aynı zamanda 2015 ve 2016 yıllarından sonra en sıcak üçüncü yıl olduğu da belirtiliyor. Pasifik Okyanusu yüzey sıcaklığı dikkate alındığında da aynı zamanda bir miktar artış gözlemlenmiştir.

Türkiye Sıcaklık ve İklim Koşulları Değerlendirmesi

Türkiye yıllık ortalama sıcaklık sapma grafiğine bakıldığında 1998 yılından günümüze pozitif değerde artan sıcaklık sapmaları görülmüştür. En sıcak yıl 2.0 derece artışı gören 2010 yılı olmuştur. Ülkemizin sıcaklık fark haritasında da en sıcak kesimler olan bölgeler Akdeniz, İç Anadolu bölgeleri olmuştur. Özellikle Ankara, Eskişehir, Malatya gibi illerde sıcaklık artışı birçok kesimde başlamıştır. Son dört yılda görülen mevsimsel sıcaklık artışı da ortalama sıcaklıkların üzerinde olmaktadır.

Bölgelere Göre Değişen İklim ve Yağışların Değerlendirilmesi

Değerlendirme sonrasında, Marmara Bölgesi’nin yıllar içinde normale oranla daha fazla yağış aldığı ve diğer bölgelerin de normal değerlerin altında olduğu gözlemlenmiştir. Marmara’da fazla yağışın ardından, ikinci sırada yağışı alan Ege Bölgesi olmuş ve daha sonrasında da Akdeniz takip etmiştir.

Marmara Bölgesi 686.5 mm yağışın ardından 4.1 sapma gösterip artmıştır. En az yağışın görüldüğü İç Anadolu Bölgesi 359.8 mm’lik yağış almıştır. Özellikle 2015 ve 2016 yıllarında yaşanan sıcaklık değişimleri de iklimin değişmesinin bir sonucudur. 2016 yılında Marmara Bölgesi’nde şubat, mart, nisan ve özellikle ekim ayında ortalamanın üstünde yağış gözlemlenmiştir. Ege Bölgesi’nde ocak, mayıs, haziran, ağustos aylarında aynı şekilde ortalamanın üstünde yağış görülmüştür.

Aynı şekilde, Akdeniz Bölgesi’nde şubat ve temmuz aylarında fazla miktarda yağış görülmüştür. İç Anadolu Bölgesi’nde mart, nisan, ağustos aylarında ortalamayı bir miktar geçen yağış gözlemlenmiş ve Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da ise mayıs aylarında yağış miktarında artış gözlemlenmiştir. Karadeniz Bölgesinde’ de mayıs, haziran aylarında fazla miktarda yağış gözlemlenmiştir.

CEVAP VER
Lütfen yazınızı giriniz.
Lütfen adınızı buraya giriniz.