Solar Sistem Nedir?

Solar sistem, Güneş sistemi yani başka bir anlamda enerji sistemidir. Güneş sisteminde yörüngeler, nesneler ve aynı zamanda Güneş yer almaktadır. Güneş Sistemi, milyarlarca yılnce moleküler bulutlardan oluşmuştur. Sistemin hemen hemen büyük çoğunluğunu Jupiter ve Güneş oluşturur. Güneş Sistemi bunun yanında diğer nesneleri de içerir. Güneşi inceleyecek olursak, içerisinde helyum ve hidrojen barındırır. Güneşi oluşturan ağırlık hidrojen gazındadır. Bu iki yapının füzyon tepkimeleri sonucunda milyarlarca yıl süreç içerisinde Güneş oluşmuştur.

Solar Sistemin Kullanım Alanları

Güneş Enerjisi temeline dayanan bu sistemi iki alt başlık altında inceleyebiliriz; aktif ve pasif sistemler. Aktif sistemler için elektrik enerjisi ve ısı enerjisi kullanımlarını örnek verebiliriz. Ayrıca havuz ısıtmaları, kullanım suyu ısıtmaları, kazan ısıtmaları vb. birçok alanda kullanımı yaygındır. Pasif sistemlerde de kullanımını gördüğümüz solar sistemin faydalarını kullanım alanı yelpazesine bakarak da anlayabiliriz.

Solar Sistemin Avantajları Nelerdir?

Temiz ve yenilenebilir enerji kaynağı olan Güneş, bize bu noktada pek fayda sağlamaktadır. Doğaya salınımı zararlı olan karbondioksit gazının salınımını azaltmakta olup aynı zamanda çevresel kaynakların kullanımını da azaltmaktadır. Güneş enerjisi sayesinde enerji korunmaktadır. Tüm enerji korunup istenildiğinde kullanılabilmektedir çünkü Güneş, sonsuz bir enerji kaynağıdır.

Türkiye’de Solar Sistem ve Güneş Enerji Potansiyeli İncelenmesi

Türkiye’de yapılan incelemelerde solar sistemin kullanım alanlarının arttığı görülmüştür. Özellikle ülkemizde güneşlenme saati yıla vurulduğunda bayağı derece fazladır. Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz Bölgesi’nde fazla olan güneşlenme doğrultusunda Güneş enerji sistemlerinden de yararlanılmaktadır. Özellikle çevreye hiçbir zararı olmayan solar sistem ve ürünleri pek çok alanda fazlasıyla kullanılmaktadır.

Enerji potansiyeli diyagramına bakacak olursak, ilk sırada yılda toplam 2993 saat ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi gelmektedir ve bu bölgemiz ilk kuşakta yer almaktadır. Buradan da anlaşılacağı gibi en az kuşak sayısına sahip olan bölgelerde güneşlenme sayısı da artmaktadır. İkinci olarak, 2956 saatle Akdeniz Bölgesi bu listeyi takip edip aynı şekilde bu bölgemiz de ilk kuşakta yer almaktadır. 2664 saat ile Doğu Anadolu Bölgesi de güneşlenme saatinin fazla olduğu bölgelerden biri olup ikinci kuşakta yer almaktadır.

Solar Sistem

2628 saatle bu listeyi İç Anadolu Bölgesi takip etmekte ve bu bölgemiz de ikinci kuşakta yer almaktadır. Daha sonrasında ise Ege Bölgesi yılda toplam 2738 saat güneşlenme almakta olup ikinci kuşakta yer alıyor. Marmara Bölgesi ve Karadeniz’in güney kesimleri üçüncü kuşakta yer alıyor ve ilk olarak Marmara Bölgesi 2409 saat güneşlenme alıyor.  Karadeniz Bölgesi ise listenin sonunda olup dördüncü kuşakta yer alıyor ve yılda toplam 1971 saat güneşlenme almaktadır.

CEVAP VER
Lütfen yazınızı giriniz.
Lütfen adınızı buraya giriniz.