Organizma Nedir?

Bir biyoloji terimi olarak bilinen organizma; canlı bir varlığı meydana getiren organların tümüne verilen isimdir. Biyoloji ve ekoloji kökeninden gelen organizma; fonksiyonların hayata gösterdiği uyum sonrasında moleküllerin yada karışık olan organ sistemlerinin bir araya gelmesiyle birlikte oluşan bir kavram olarak ta değerlendirilebilir.

Genellikle biyoloji terimleri olarak adlandırılan ve aynı zamanda bir kavram olarak bilinen organizma, vücuttaki sistemlerin bir araya gelmesiyle oluşur. Bu konuya örnek vermek gerekirse; vücudun belirli bölgelerinde yer alan kemik sistemleri bir araya gelerek kemik dokusunu oluşturur.

Kemik dokusu kemikleri kemikler ise direkt olarak iskelet sistemini meydana getirir. Kilit nokta iskelet sistemidir ve iskelet sistemi de vücuttaki diğer sistemlerle birlikte organizmayı oluşturur. Tüm bu organizma sistemi konusu birbiriyle paralel doğrultudadır.

Terimlerle Organizma Çeşitleri

Trafik ve ilk yardım konusunda kullanılan organizma terimi; canlı bir varlığı oluşturan organların tümüne verilen isimdir. Uzuv organları trafik ve ilk yardım konularında adı geçen organizma kavramıdır. Sağlık ve tıp alanında da organizma terimi sıklıkla geçer.

Sağlık ve tıp kategorisinde adı geçen organizma kavramı da yine canlı bir varlığı oluşturan organların tümüne verilen bir terim olarak bilinir. Aynı zamanda herhangi canlı bir varlıkta organizma olarak isimlendirilir. Sağlık ve tıp alanında sıklıkla kullanılan organizma ismi; tek hücreye sahip ya da çok hücreye sahip olan canlı grubuna verilen ad olarak bilinir.

Beden eğitimi ve spor branşlarında da organizma kelimesiyle sık karşılaşılır. Beden eğitimi ve spor terimi olarak isimlendirilen organizma; yine canlı bir varlığı oluşturan organların hepsine verilen isimdir. Organizma genel olarak biyolojide sıklıkla adı geçen bir kavramdır.

Organizma Bir Kavramdır

Birçok alanda adı geçen organizma kelimesi fen bilimleri terimlerinde de kullanılır. Fen bilimleri kavramlarında ismi geçen organizma; beraber çalışan sistemlerin bir araya gelerek oluşturdukları birime verilen genel addır. Organizma çoğunlukla biyoloji ve biyolojik konularında ortaya çıkan bir durumdur. Çeşitli organlara sahip olan ve biyolojik olaylara maruz kalarak bu olaylarla büyüyen canlı varlıklara da organizma adı verilir. İnsanların vücudunda da organizmalar oluşabilir.

Bakteri, virüs ve mikroplarda da organizmalar meydana gelir ve bunlara mikroorganizma adı verilir. Organizma da kilit nokta canlı varlığın beslenmek ve üremek gibi konularda yeterince güce sahip olması gerektiğidir. Aynı zamanda bu canlı varlık biyolojik kuvvet konusunda güçlü olmak durumundadır.

Organizma en çok biyoloji ve biyoloji konularında kullanılır. Sosyal bilimlerle de  bağlantılı olan organizma terimi birey olarak insan, çeşit olarak insanlık gibidir. Kısa ve öz bir şekilde organizma tanımı  yapmak gerekirse; bir bütünü oluşturacak parçaların bir araya gelmesiyle meydana gelen bir varlık denilebilir. Organizma canlı yapıların bir araya gelmesiyle oluşan birleşimdir. Biyoloji derslerinde ve biyoloji alanında organizma kelimesi sık kullanılır.

CEVAP VER
Lütfen yazınızı giriniz.
Lütfen adınızı buraya giriniz.