Piroliz Nedir?

Gün geçtikçe çeşitlenen ve tüketimi sürekli artmakta olan  paketli hazır gıdalar, hayatımızın her anında kullanılmakta olan plastik atıklar çevre kirliliğinin ciddi boyutlara ulaşmasına sebep olmaktadır. Doğanın korunması ve çevre kirliliğinin azaltılması adına uygulanmakta olan bu atıkların geri dönüşümü çalışmalarında bazı işlemlerin uygulanması gerekmektedir. Piroliz bu geri dönüşüm işleminde öncelikli olarak kullanılan maddeler arasında ilk sırada  yerini almaktadır. Yüksek ısı ve oksijen almayan ortamın oluşturulması ile birlikte organik ürüne uygulanan proliz işlemi ilgili ürünün farklı bir alanda tekrar kullanımına imkân sağlamaktadır. Böylelikle çoğumuzun çöp olarak nitelendirdiği birçok atık madde farklı alanlarda hizmete devam edebilmektedir.

Piroliz İşlemi Sonrası Elde Edilen Ürünler Nelerdir?

Termal bozulma yöntemi kullanılarak yapılmakta  olan piroliz işlemi sonrasında özellikle araçlarda sıklıkla kullanılmakta olan motorin, pirolitik yağ gibi yakıtlar elde edilebilmektedir. Ayrıca Parafin olarak bilinen ve kullanım alanı oldukça geniş bir sektör olan mum çeşidi de piroliz işlemi sonrasında oluşmakta olan ürünler arasında yer almaktadır. Kalorifer ve doğal gaz alanında da adını duyuran proliz işlemi yanıcı gazı oluşturarak enerji oluşumuna büyük katkılar sağlamaktadır.

Piroliz İşlemi Avantajları Nelerdir?

Uygulanmasından, kullanım alanlarının genişliğine kadar birçok konuda avantaj sağlamakta olan proliz işlemi günümüzde sıklıkla kullanılmaktadır. Kolay uygulanabilir olması, zamandan tasarruf sağlaması, birçok ürüne uygulanabilir nitelikte olması, uygulanabilirlik maliyetinin oldukça düşük tutarlarda olması gibi hususlar proliz işleminin sağladığı avantajların başında yer almaktadır. Bunların yanı sıra oldukça ilgili yöntemle geri dönüşümü sağlanmakta olan ürünler oldukça uzun soluklu kullanılabilmekte ve verimliliği oldukça yüksek olabilmektedir. Böylelikle birçok alanda satışa sunulabilmekte olan ürünler elde edilebilmektedir.

Piroliz İşlemi Süreci Nasıldır?

Piroliz işleminin gerçekleştirilebilmesi adına öncelikle uygun ürünlerin bulunması ve uygun ortamın oluşturulması gerekmektedir. Çoğunlukla organik yani doğal olarak nitelendirilen ürünlere uygulanabilmekte olan bu yöntem için öncelikle ortalama 300-1000 santigrat derece ölçüleri arasında yer alan sıcaklık gerekmektedir. Sonrasında ise oksijen bulunmayan bir ortamın temini önceliklidir. İşlemin başarı ile sonuçlanabilmesi adına bu iki koşul sağlanmalıdır. Sıcaklık ile birlikte termal bozulmaya geçiş sağlayan ürünler gaz haline dönüşmektedir. Böylelikle gaz, LPG, karbon siyahı gibi birçok alanda adını duyuran ürünler ortaya çıkmasına olanak sağlanmaktadır.

Birçok farklı tekniği  içerisinde barındırarak oluşturulmakta olan Piroliz sistemi her farklı teknikte tek bir sonuca ulaşmaktadır. Farklı ısı dereceleri kullanılarak uygulanmakta olan bu teknikler arasında mutlak kuruma, zenginleşme, katrana dönüştürme, ısıya dayanıklı maddeler ile kaynaştırma gibi teknikler yer almaktadır. Tüm bu tekniklerin başı proliz yöntemi, hedefi ise daha çöp diye adlandırılan çoğu atığın tekrar bambaşka bir üründe kullanılarak geri kazanılmasıdır. Bu nedenle bu yöntem son yıllarda ülkemizde sıklıkla kullanılmakta olan geri dönüşüm yöntemleri arasında ilk sırada yer almaktadır.

 

CEVAP VER
Lütfen yazınızı giriniz.
Lütfen adınızı buraya giriniz.