Alg Nedir?

Evrende milyonlarca canlı çeşidi yaşamını sürdürüyor. Ekosistemin içinde her bir canlının ayrı bir görevi vardır. Bu görevler sayesinde ekosistemin dengesi sağlanır. Algler de evrendeki milyonlarca canlı türünden biridir. Ve diğer birçok canlı gibi ekosistemde varlıklarını idame ettirirler. Algler,  su yosunu adı ile de bilinir. Evrende her canlının bir görevi olduğu gibi, alglerin de ekosistemde bir görevi vardır.

Alglerin İşlevleri Neler?

Algler, diğer tüm canlılar gibi ekosistemin  bir parçasıdır. Algler karbondioksit ve suyu ışıktan aldıkları yardım ile karbonhidrata çevirirler. Bu özellik alglerin yapısında bulunan pigmentler sayesinde olur. Bu özellikleri sayesinde algler, besin zincirinde ilk sırada yer almayı başarmışlardır. Alglerin ürettiği besin miktarı son derece önemlidir.

Çok sayıda besin üretildiği takdirde çevresel dengede bozulmalar meydana gelir. Alglerin besin üretiminin olması gerekenden fazla olması suda yaşamını sürdüren diğer canlılar için yüksek riske neden olur. Suda yaşayan diğer tüm canlılar için algler, hayati önem arz eder. Üretilen besin maddesinin çok sayıda olması alglerde fazla gelişmeye neden olur.

Bu durumla karşı karşıya kalındı zaman, suyun renginin ve kokusunun değiştiği açıkça görülebilir. Aşırı gelişmiş olan algler, denizde yaşamını sürdüren diğer tüm canlılar için ölüm tehlikesi oluşturur. Yapılan birçok araştırmaya göre alglerin yaklaşık olarak %70’i  suda yaşamlarını idame ettirmekte.

Algler Nasıl Ürerler?

Algler, fotosentez yapabilen canlı türlerindendir. Koloni halinde yaşamlarını sürdüren algler, tek başlarına da yaşayabilirler. Alglerin yaşam alanları genelde nemli topraklar, havuzlar, göller ve akvaryumlardır. Algler üremelerini üç farklı şekilde gerçekleştiren canlılardır. Birinci üreme şekli, koloni halinde yaşayan ailelerin hücreler halinde bölünmesi ile meydana gelir.

İkinci üreme şekilde ise, ana bireyden ayrılan alglerin farklılaşması sonucunda gerçekleşir. Alglerde bu tür üreme şekline, eşeysiz üreme denir. Alglerde üçüncü  tür üreme şekli ise eşeyli olarak meydana gelir.  Aynı olan ya da farklı olan bireylerin hücrelerinin birleşmesi ile gerçekleşir. Alglerin üremeleri, denizlerde ve tatlı sularda oldukça sık görülür.

 Algler Nasıl Sınıflandırılır?

Algler, iki grup olarak sınıflara ayrılmıştır. Tek hücreli olan kırmızı algler ve çift hücreli olan yeşil algler. Tek hücreli olan kırmızı algler genel olarak denizde yaşamlarını idame ettirirler. Bazı kırmızı alg türleri ise tatlı sularda yaşarlar. Bu canlı türleri klorofil barındıran bir canlı türüdür. Fikoeritin pigmenti alglere kırmızı rengini veren pigmenttir. Tek hücreli kırmızı algler, rhodophyta adı ile de bilinir. Çift hücreli yeşil algler ise rengini klorofilden almaktadır. Tatlı sular, çift hücreli yeşil alglerin en çok bulunduğu ortamdır. Volvox cinsi olarak bilinen çift hücreli yeşil algler, koloniler halinde yaşamlarını idame ettirirler. Çift hücreli yeşil algler, chlorophyta adı ile de bilinir.

Alglerin Faydaları Nelerdir?

Spirulina türünde yeşil 21. yüzyılın besini olarak adlandırılıyor. Besin takviyesi olarak tüketilebilen alglerin, birçok faydası bulunuyor. Mavi yeşil olan algler, sindirim sistemine faydalı. Detoks etkisi olduğu bilinmekte. Algler bağışıklık sistemini güçlendirmeye de yardımcı oluyor.  Ayrıca algler kilo verme konusunda da yardımcı bir besin takviyesi. Aynı zamanda alglerin tüketimi yaşlanma karşıtı bir etkiye de sahip.

CEVAP VER
Lütfen yazınızı giriniz.
Lütfen adınızı buraya giriniz.