Biyokütle Enerji Santrali

Giderek artan dünya nüfusu, dünyanın ekolojik yapısını bozmaktadır. İnsan nüfusunun hızla artması çevrenin doğal dengesini bozarken, aynı zamanda insanların zaruri ihtiyacı olan doğal enerji kaynaklarının da hızla tükenmesine sebep olur. Bu nedenle alternatif enerji kaynaklarının araştırılması ve bulunması, insanlık için kaçınılmaz bir gerekliliktir.

Gelişen teknoloji ve hızlı akan hayat düşünüldüğünde, bu hıza ayak uydurarak yaşayabilmek için enerji kaynaklarına düşünüldüğünden çok daha fazla ihtiyaç vardır. Bu nedenle son dönemlerde dünyanın her yerindeki bilim insanları alternatif enerji kaynakları konusuna oldukça önem göstermektedir. Son dönemlerde en çok gündeme gelen alternatif enerji kaynaklarından biri olan biyokütle enerji de bu alternatif enerji çeşitlerinden biridir.

Biyokütle Enerji Nedir?

Doğa kendi yapısı itibari ile incelendiğinde, kendine hayran bırakan bir döngüde ilerler. Biyokütle enerji santrali, doğanın bu döngüsünden yola çıkarak düşünülmüş bir enerji elde etme çeşididir. Biyokütle enerji santralini kısaca geri dönüşüm metodu ile enerji üretmek olarak nitelendirmek mümkündür.

Biyokütle Enerji Santrali Özellikleri

İnsanlığın yaygın olarak kullandığı bazı ürünlerin atıkları biyokütle enerji santrallerinde enerji haline getirilir. Bu ürünlerin biyokütle enerji santrallerinde geri dönüştürülebilmesi için tamamen doğal olması gerekmektedir.

Doğada kendi kendine çürüyerek yok olabilecek ürünlerin enerji haline getirilmesi ekolojik açıdan da oldukça faydalıdır. Çevreye zarar vermeden enerji üretmek insanlık için oldukça önemlidir. Doğada kısa süre içinde kendi kendine yok olması muhtemel kalıntılar tamamen doğal kalıntılar olarak nitelendirilir ve bu kalıntılardan enerji elde edilmesi, diğer enerji elde etme yöntemlerine kıyasla son derece çevreci bir yöntemdir.

Biyokütle Enerji Santralinde Kullanılabilecek Atık Grupları

Biyokütle enerjinin ismindeki biyo, biyolojik anlamına geldiğini belirten bir ektir. Yani enerji elde etmek için kullanılması gereken ürünlerin de biyolojik olması gerektiğini belirtir. Kimyasal ağırlıklı ve doğada tek başına serbest dolanımda bulunmayan ürünlerin geri dönüşümü biyokütle enerji santrallerinde mümkün değildir.

Biyokütle enerji santrallerinde kullanılabilecek biyolojik atıklara örnek vermek gerekirse, tarım atıkları, hayvansal gübreler, ağaç dalları ve yaprakları, çürümüş ve kullanılamaz durumda olan bazı tarım ürünleri, saman gibi ürünler örnek olarak gösterilebilir.

Biyokütle Enerji Santrallerinin Bilinen Fayda ve Zararları

Biyokütle enerji santrallerinin birincil oluşturulma sebebi çevre dostu enerji santrallerine duyulan ihtiyaçtır. Biyokütle enerji santrallerinde, diğer enerji santrallerine oranla, atmosfere salınan zehirli gaz oranı neredeyse yok denecek kadar azdır. Yeni nesil santral ve fabrikalarda kullanılan hava filtreleri ile bu salınan gazın da çok büyük bir kesimi arıtılabildiğinden, atmosfer temizliği açısından son derece güvenilir santrallerdir.

Ayrıca biyokütle enerji santralleri sürekli bir döngü ile çalışma niteliğine sahiptir. Diğer enerji kaynakları gibi kesintiye uğraması çok çok düşük bir ihtimaldedir. Sürekli olarak rüzgar ya da güneş enerjisi elde edilemezken, sürekli olarak atık enerjisi elde etmek mümkündür.

Biyokütle enerji santralleri, kullanıldıkları ülkelerin dış ülkelere olan enerji bağımlılığını azaltarak ülkenin daha güçlü olmasına katkıda bulunur. Dış ülkelerden enerji ithal edilmesi son derece maliyetli bir durumdur. Biyokütle enerji santralleri ile bu büyük maliyetlerden kurtulmak da mümkündür. Ayrıca biyokütle enerji santralleri birçok farklı alanda mühendisin kendini geliştirebilmesi için mükemmel ortamlardır.

CEVAP VER
Lütfen yazınızı giriniz.
Lütfen adınızı buraya giriniz.