Dalga Gelgit Okyanus Enerjisi

Derin ve sığ suların sıcaklıklarından yararlanarak ortaya çıkartılan enerjiler; dalga, gelgit, okyanus enerjisi olarak adlandırılır. Dalga, gelgit, okyanus enerjisi şu anda tamamen bitmiş ve kullanıma hazır bir proje olmadığı gibi pek çok farklı prototip üzerinde çalışmalar sürdürülmektedir. Özellikle dünya genelinde 3/4’lük bir bölümün su ile kaplı olduğu göz önünde bulunduğunda dalga, gelgit, okyanus enerjisinin önemi çok daha artmaktadır. 

Dalga Gelgit Okyanus Enerjisinin Tarihi 

İlk çalışmaları 1892 yılına dayanan dalga enerjisi ile ilgili günümüze kadar çok farklı prototipler geliştirilerek çalışmalar devam ettirilmiştir. Dalgalardan enerji elde edebilmek adına oluşturulmuş olan sistemler, suya yakın yerlere kurularak dalgadaki hareketlere bağlı bir şekilde enerji oluşturmayı hedefler. Dalgalı bölgelerde enerji potansiyeli çok yüksek olduğu gibi mevcut sistemlerin harekete geçmesi ile birlikte Türkiye’deki elektrik enerjisinin tümünün karşılanabileceği ifade edilir. Bu bakımdan üç tarafı su ile kaplı olan Türkiye’de bu tip enerji kaynaklarının aktif hale getirilmesi enerjide dışa bağımlılığı da büyük oranda azaltacaktır. 

Dalga Enerjisi Nasıl Çalışır?

Rüzgar ve hidroelektrik santrallerde kullanılan türbinler, dalga enerjisinde de yer alır. Dalganın etkisiyle suyun kolonlara dolması ve buradaki kolonlardaki havayı hareket ettirerek türbinleri çalıştırması yine benzer bir şekilde enerji elde edilmesini sağlar. Dalga enerjisi sistemlerinde şamandıra, enerji dönüştürücüler yer alır ve bu özel bölümler sayesinde dalga hareketlerine bağlı olarak enerji üretilebilir. 

Pek çok ülke denize kıyısı olmadığı için bu tip prototipleri kendi kurdukları özel havuz sistemlerinde denemektedir ve bu havuzlarda yapay bir şekilde dalga oluşturulmaktadır. Bu tip prototiplerde de yine oldukça farklı çalışmalar sürdürülmektedir. Dalga enerjisinin yanı sıra okyanuslarda da yine farklı enerjiler elde edilebilmektedir.

Okyanus Enerjisi Nasıl Çalışır?

Okyanuslardaki enerjinin elde edilme kaynağı derin ve sığ sular arasındaki sıcaklık farkıdır. Bu sıcaklık farklılıklarına göre çalışan özel bir ısı makinesi, sıcaklık farkı sayesinde enerji üretebilmektedir. 

Gelgit Enerjisi Nasıl Çalışır?

Okyanus ve dalga enerjisinin dışında gelgit enerjisi de yeni enerji üretiminde etkindir. Gel git ya da benzer sebepler ile suyun yer değiştirmesi, kinetik bir enerji ortaya çıkarmaktadır. Gel git enerjisi elektrik enerjisine kolaylıkla çevreilebilmektedir. Gergit belirli olaylara bağlı olarak gerçekleşen bir olay olduğundan dolayı bu dönemlerde kurulan sistemler, aktif hale gelerek gelgit enerjisinin ortaya çıkmasını sağlamaktadır. Benzer sistemler rahatlıkla kurulabileceği gibi prototipleri başarılı bir şekilde sonuçlanması bu alanda da yine yenilenebilir enerji kaynağı ortaya çıkmasını sağlayacaktır.

CEVAP VER
Lütfen yazınızı giriniz.
Lütfen adınızı buraya giriniz.