Dünyada Dalga Enerjisi Kullanan Ülkeler

Dalga enerjisi, deniz ve okyanus üzerinde rüzgârın gücüne bağlı olarak oluşan bir enerji çeşididir. Kuvvetli rüzgarlar denizin sınır kısımlarında sürtünmeler oluşturur. Oluşan bu sürtünmeler sonucunda ortaya çıkan dalgalar, denizin üst yüzeyinin aşağı yukarı hareket etmesine sebep olur. Dünyada dalga enerjisi kullanan ülkeler, temiz içme suyunu üretmek amacıyla bu yola başvururlar. Bu sayede, tuzlu olan deniz suyu tatlı içme suyuna dönüştürülmüş olur.

Dalga enerjisi hiçbir zaman tükenmez. Temiz olması dolayısıyla doğayı kirletmez. Elektriğin ulaştırılamadığı yerlere doğal yollarla elektrik sağlanması kolaylaşır. Ülkelerin su kaynaklarının ve kıyı bölgelerinin korunmasına fayda sağlar. Fakat her dalga boyu aynı olmadığı için, her dalgadan aynı enerji elde edilemez. Bu sebeple yapılacak yeni santrallerde asıl dikkat edilmesi gereken önemli bir konudur. Bu durum göz önünde bulundurulduğunda çok daha fazla enerji elde etmek için adımlar atılabilir.

Dalga İstasyonu ve Tarlaların da Enerji Üreten Ülkeler

Dünyada son yıllarda baş gösteren enerji krizi, dalga enerjisi ile çözülebilecek seviyededir. Dünyanın dörtte üçünün sularla kaplı olması, bu projelerin yapılabilmesi için bir avantajdır. Günümüzde dalga enerjisi ile denizlerde oluşan gelgit karıştırılır. Gelgit durumu, dalga boyundan farklı bir olaydır. Doğal kaynaklara ve doğanın yapısına zarar verilmeden inşa edilen istasyonlar ile enerji tasarrufu maksimum düzeylere taşınır. Dalga enerjisini kullanan ülkeler arasında belli başlı ülkeler yer alır. Bu ülkeler;

  • İngiltere -Orkney dalga enerjisi istasyonu
  • Portekiz -Agucadoura dalga tarlası
  • İngiltere –İslay Limpet
  • İspanya –Mitruki Breakwater dalga tarlası
  • Amerika -Azura dalga enerji istasyonu
  • İsrail -SDE deniz dalgası güç istasyonu

Dalga Enerjisinin Ülkemizde Çalışmaları

Dalga enerjisi genelde deniz ve okyanusa kıyısı olan ülkelerde tercih edilen bir yöntemdir. Türkiye dalga enerjisi çalışmalarına yeni başlama aşamasındadır. Zonguldak ilimiz, dalga enerjisi çalışmalarında pilot bölge olarak seçilmiştir. Dalga enerjisinin maliyeti, gerekli bölgedeki yapıya göre yüksek miktarlara çıkabilir. Fakat istasyonlar kurulduktan sonra büyük tasarruf sağlar. Çünkü burada her dalga boyuna göre ayrı bir santral kurulması gerekir. Dalga istasyonları balıkların göç bölgelerine ve gemi güzergahlarına kurulamaz. Yapımı zahmetli olmasına karşılık, bakım ve üretim maliyeti oldukça düşüktür. Deniz ve su altından geçirilecek santral borularının dikkatli döşenmesi gerekir. Dalga enerjisini kullanan ülkeler, kendi kaynaklarını kullanarak ile ülkenin kalkınmasına ve milli ekonomisine katkı sağlarlar. Enerji ihtiyacının artacağı gelecek günlerde bu seçenek değerlendirilmesi gereken bir seçenektir.

CEVAP VER
Lütfen yazınızı giriniz.
Lütfen adınızı buraya giriniz.