Sanayi Bitkileri Nelerdir?

Sanayi bitkileri diğer adıyla endüstri bitkileridir. Sanayide hammadde görevinde kullanılırlar. Sanayi bitkileri genellikle tahıllardan oluşurlar. Sanayi lazım olan ham maddeler topraktan ekme, dikme ve çıkarma yoluyla elde edilir. Bunlar tarım ürünleri ve madenlerdir. Yenilenebilir enerji kaynakları ve kullanım alanları sanayi bitkilerini de etkilemektedir. Endüstri bitkilerinin bitki artıkları biyoyakıt olarak kullanılmaktadır. Sanayi bitkileri nelerdir dersek pamuk, tütün, şeker pancarı, çay, ayçiçeği, haşhaş, soya fasulyesi, üzüm, fındık, anason, gül, zeytin bu bitkilerdendir.

Sanayi Bitkileri 

Sanayi bitkileri nelerdir ve nerede kullanılır diye sıralayacak olursak;

  • Pamuk; Pamuk bitkisinin meyvesinin dışındaki lifler iplik haline getirilir. Bu ipliklerden kumaş elde edilir. Dokuma sanayisinde önemli bir yere sahiptir. Kozanın çekirdeğinden çıkan yağla yağ üretimi yapılarak besin sanayisinde kullanılır.
  • Tütün; Ülkemizde 17. yüzyıldan beri tarımı yapılır. Tüketimi insan sağlığına zarar veren maddeler tütünden yapılmaktadır. Kimya sanayisinde de kullanılır.
  • Ayçiçeği; Ülkemizdeki sıvı yağ üretiminin yarısı ayçiçeğinden elde edilmektedir.
  • Haşhaş; Haşhaşın kapsülünden çıkan sütten uyuşturucu elde edilir. Kimya ve ilaç sanayisinde kullanılmaktadır. Uyuşturucu maddelerin üretiminde kullanılmaması için devlet tarafından üretimi denetim altına alınmıştır.
  • Soya Fasulyesi; Yağ ve protein içeren zengin içerikli bitki gıda sanayisinde kullanılır.
  • Anason; Alkol üretiminde kullanıldığı için yetiştirilmesi devlet denetimindedir ve sınırlandırılmıştır.
  • Üzüm; Kuru üzüm üretiminde ilk sırada Türkiye bulunmaktadır. Sirke, pekmez gibi gıdaların üretiminde yer alır.
  • Yer Fıstığı; Bitkisel yağ ve kuruyemiş olarak kullanılır.  Yağ ve protein içerir.
  • Gül; Gül yağı ve gül esansı üretiminde kullanılır. Kozmetik sanayinde ham maddedir.

Sanayi Bitkileri ve Enerji Üretimi 

Dünya nüfusundaki hızlı artışla beraber enerji ihtiyaçları da artmaktadır. Artan nüfusla birlikte enerji kaynaklarının da arttırılması gerekmektedir. Bilinen kaynaklarının yanı sıra bazı buğday türü bitkiler ve endüstriyel bitki artıkları, lif artıkları, lif özelliğinde olan sebze ve meyve artıklarından yakıt üretimine başlanmıştır. Biyoyakıt üretimi enerji ihtiyacının karşılanmasına katkıda bulunurken tarımsal bitki artıklarının da geri dönüşüme kazandırılmasını sağlamıştır. Sanayi bitkileri nelerdir ve bitkilerin neleri kapsadığının yanı sıra ekonomik getirisi olmayan dal, sap, kök, kabuk gibi tarımsal artıklar ile hayvansal artıklar da biyoyakıt üretiminde kullanılmaktadır. Tüm bunlar kaynağı tarımsal ürünlere dayalı olan enerji sektörünü ortaya çıkarmıştır. Bu sektör çiftçi tarafından üretilen ve biyoyakıt üretiminde kullanılan bitkisel ürünleri içerir. Bitkisel atıklar, hayvansal atıklar, endüstriyel atıklar ve sanayi atıklarıbiyokütle teknolojisinin gelişmesine katkı sağlar. Yenilenebilir enerji kaynakları ve kullanım alanları biyoyakıtı da kapsamıştır. Biyoyakıtlar mevcut yakıtlara alternatif oluştururlar.

CEVAP VER
Lütfen yazınızı giriniz.
Lütfen adınızı buraya giriniz.