Jeotermal Enerji Nerelerde Kullanılır?

Yerin derinliklerinde bulunan ısı su kaynaklarının ısınmasına sağlamaktadır. Böylece jeotermal enerji üretilmesi de bu yeryüzü yapısı sayesinde mümkün hale gelmektedir.

Jeotermal Kaynaklar Nasıl Oluşur?

Yeraltı sularının yeryüzüne ulaştığı süre içerisinde çeşitli etkilere maruz kalarak ısınması ve aynı zamanda mineral gibi pek çok farklı etkeni de beraberinde getirmesi dünya genelinde jeotermal kaynakların oluşmasını sağlamaktadır.

Jeotermal Enerji Nerelerde Kullanılır Ve Ne İşe Yarar?

Jeotermal enerjinin sağladığı avantajlarla bu enerji; elektrik enerjisi üretimi, ısıtma ve soğutma gibi pek çok farklı amaç ile kullanılabilmektedir. Üstelik sağlık turizmi gibi farklı alanların ortaya çıkmasında da son derece etkilidir. Öyle ki jeotermal enerji ile elde edilen sıcak suların, tuz ve mineral açısından zengin olması pek çok farklı sağlık sorununun etkin bir şekilde tedavisinde rol almasını sağlar. Bu açıdan da kaplıca gibi alanlar, termal tesisler ile insanlığın kullanımına sunularak sağlık açısından fayda sunmaktadır.

Türkiye’de Jeotermal Enerji Potansiyeli

Türkiye’de jeotermal enerji konusunda son derece zenginlik söz konusudur. Yüksek bir jeotermal potansiyel olması ve bugüne kadar keşfedilen farklı kaynaklar jeotermal enerjinin elde edilmesine katkı sağlamaktadır. Türkiye’nin jeotermal potansiyeli ile ilgili paylaşılan son raporlarda potansiyelin yaklaşık 31 bin 500 MW civarında olduğu belirtilmektedir. Jeotermal enerji; Ege bölgesi ve Güney Marmara bölgelerinde yoğunlaştığından dolayı enerji kullanımı bu alanlarda çok daha fazladır.

Jeotermal Enerji Kullanım Alanları

Sağlık turizmi genelinde olduğu gibi sağlık turizmi dışında elektrik enerjisi üretiminde de yine jeotermal enerji tercih edilebilmektedir. Türkiye’de Denizli’de bulunan Kızıldere santrali jeotermal enerjiden elektrik enerji üretilmesi adına önemli örneklerden bir tanesini oluşturmaktadır. Bölgede üretilen elektrik, enerji ihtiyacının karşılanmasına katkı sağlar. Türkiye’de Aydın, Çanakkale, Kütahya, İzmir ve Manisa gibi bölgelerde yer alan jeotermal enerji kaynakları hem elektrik üretimi hem de diğer kullanım alanları için uygundur.

Jeotermal enerjinin kullanım alanlarında elektrik enerjisi dışında şehirlerin, seraların ısıtılması ya da soğutulması, kimyasal madde elde edilmesi, kültür balıkçılığı yapılması, mineralli su olarak kullanılması, entegre kullanım jeotermal enerjinin kullanımına örnek olarak gösterilmektedir. İçeriğindeki maddeler ve sıcaklığına göre jeotermal kaynaklar farklı bir şekilde gruplandırılır. Jeotermal enerjinin kullanım alanları da buna göre değişiklik gösterebilmektedir.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından paylaşılan son raporlarda, Türkiye’de Jeotermal Enerji Santrali’nde kurulu güç 3283 MW seviyelerindedir. Elde edilen rakam ise Türkiye’nin Avrupa’da 1. Dünya’da ise 4 sırada olmasını sağlamaktadır.

CEVAP VER
Lütfen yazınızı giriniz.
Lütfen adınızı buraya giriniz.