Jeotermal Santral Nedir?

Jeotermal kaynaklardan elde edilen enerjiyi elektrik enerjisine çevrilmesi için kullanılan santraller jeotermal santral olarak adlandırılmaktadır. Bu tip santraller jeotermal kaynaklara yakın yerlerde konumlandırılır ve hızlı bir şekilde enerji dönüşümünü sağlamayı hedeflemektedir.

Jeotermal Santral Nedir Ne İşe Yarar?

Jeotermal santral kaynaklardan gelen sıcak suların elektrik enerjisine çevrilmesine sağlar. Bu bakımdan yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretimi adına bu tip santraller nokta maliyetlerinin uygun olması ve uzun yıllar boyunca kaynak olduğu sürece çalışabilir durumda olması bu santraller için en önemli avantajlar olarak görülmektedir.

Santraller ile elde edilen bu avantajlar göz önünde bulundurulduğunda özellikle kaynakların olabildiğince kullanılması ve çevreci bir çözüm ile enerjinin elde edilmesi gerekir. Türkiye’de pek çok farklı jeotermal santral bulunmaktadır. Öyle ki elde edilen rakamlar ve yakalanan istatistikler ile birlikte Türkiye Avrupa sınırları içerisinde 1. Dünya’da ise 4. olmayı başarmış durumdadır.

Neden Jeotermal Santral?

Jeotermal santraller diğer enerji santrallerine göre çok daha çevrecidir. Kaynaklar, yeni bir kaynak türü olduğu gibi yenilenebilir, tükenmez, güvenilir ve ucuzdur. Çevre dostu olması sebebiyle dünya genelinde karbon salınımının azalması adına bu tip santrallerin sayıca artması hedeflenmektedir.

Türkiye’de Jeotermal Santral

Türkiye jeotermal kaynak açısından zengin olduğundan dolayı potansiyel oldukça yüksektir. Buna rağmen santral sayısı mevcut kaynaklara göre düşük seviyelerde kalmıştır. Türkiye’deki jeotermal santrallerde ilk olarak çalışmalar 1987 yılında başlamıştır.

Gönen ve Balıkesir bölgesinde yapılan bu çalışmalar ile birlikte kısa süre içerisinde hızlı bir yükseliş görülmüş ve Ege’nin pek çok farklı bölgesinde santraller açılmıştır. Ege ve Güney Marmara bölgeleri jeotermal kaynak açısından zengin olduğundan dolayı bu bölgelerde santraller yoğun bir şekilde yer almaktadır.

Şu anda günümüzde Aydın, Denizli, Manisa, Çanakkale gibi bölgelerde 30’u aşkın santral aktif bir şekilde çalışmaktadır.

Jeotermal Santraller Nasıl Çalışır?

Jeotermal santraller için öncelikli olarak kaynak bulunması gerekmektedir. Tespit edilemeyen bir kaynak için zengin olduğu bilinen bir bölgede yapılacak kazı çalışmaları ile birlikte kaynak elde edilebilir. Özellikle jeotermal enerji arama maliyeti yüksektir. Buna rağmen kullanımdaki pratiklik ve sağlanan avantajlar jeotermal kaynakların kullanılmasını desteklemektedir.

Ortalama 3000 ve daha fazla derinliğe inilmesi ile bu tip kaynaklara erişilebilmektedir. Özel cihazlar ile yapılan kazı çalışmaları sonrasında kaynaklar yeryüzüne çıkarılabilir. Üstelik sadece jeotermal elektrik alanında kullanılmamaktadır. Sağlık gibi pek çok farklı alanda etkileri bulunduğundan dolayı ülke ekonomisine katkısı fazladır.

CEVAP VER
Lütfen yazınızı giriniz.
Lütfen adınızı buraya giriniz.