Türkiye coğrafi konumu nedeniyle büyük bir güce sahip olmasına rağmen bu gücü yeterli düzeyde kullanamamaktadır. Türkiye’de kullanılan toplam enerjide totale göre jeotermal enerji kullanımı yüzde iki civarındadır. Geçmiş yıllara oranlar Türkiye elektrik sektöründe hızlı bir gelişim göstermiştir. Jeotermal enerjinin yoğun olduğu kaynaklara bakacak olursak bölge olarak en başta Ege bölgesi ve Güney Marmara gelmektedir. Bu bölgelerin ardından İç Anadolu Bölgesi, Doğu Anadolu Bölgesi, Karadeniz Bölgesi, Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Akdeniz bölgesi geliyor. Jeotermal kaynaktan faydalanma noktasında en çok sağlık turizmi geliyor. Konutlarda ya da seracılık da ısıtma amacı ile de kullanılıyor.
Jeotermal Enerji Nedir?
Jeotermal enerji yerin iç katmanında bulunan sıcak kısımlardan yeryüzüne giderek iç ısı şeklinde yayılması olarak tanımlanır. Yerin altında bulunan sular özellikle diğer bölgelere göre daha çok ısınarak yeryüzüne ulaşır. Bu tür alanlara jeotermal alan deriz. Yeni oluşumlu bir ülke olduğumuzdan dolayı dağlar Doğu Batı şeklinde kıvrımlı bir şekilde Alp Himalaya dağları üzerine uzanır. Bu yüzden fay kuşağının yoğun olduğu kırıklı bir yapıya sahibiz. Yükselerek oluşan bir ülke olduğumuzdan dolayı yüksek bir jeotermal enerji potansiyeline sahibiz. Türkiye de toprakların birçoğunda jeotermal kaynakları tespit ederiz. Geliri yüksek olan bir enerji kaynağı olmasından dolayı belirli bölgelerde potansiyeli arttırılması bakımından kullanılması sağlanmalıdır.
Jeotermal Enerji Neden Tercih Edilir?
Ülkemiz jeotermal enerji kaynağı bakımından zengin olmasından dolayı önemli bir hale getirir. Ülkemiz adına önemli bir kaynak olmasından dolayı kalkınma seviyesini yükseltmek için ve jeotermal enerji kaynağına uygun teknolojik gelişimler için oldukça önem arz etmektedir. Ülkemizi geleceğe sağlam adımlarla getirmek için bu enerji kaynağı üzerinde çalışılması gerekir. Yenilenebilir olması ve çevreye zarar vermemesi neden tercih edildiğinin kanıtı niteliğindedir. Elektrik enerjisi kullanımında da yaygın olarak kullanılması ayrı bir avantajdır. Evlerin ısıtılmasında, mineral kaynak üretiminde ve turizm merkezlerinin oluşturulmasında kullanılıyor. Jeotermal enerji doğaya zarar vermemesi avantajı ve maliyetli olmaması ile ayrıcalıklı olan bir enerji kaynağıdır. Ülkemizin kalkınması açısından avantajlı bir kaynaktır.
Jeotermal Enerji Avantajları
Ülkemizde yetersiz bir şekilde üretilen jeotermal enerji ideal bir şekilde üretimi gerçekleştirilse dışa bağımlı bir ülke olmaktan kurtulacağız. Birçok avantajı olan bu enerji kaynağının petrol, gaz ve kömür gibi fosil yakıt yakmadan çıkarılabilir. Güneş ve Rüzgâr enerjisinin aksine yılın 365 günü kullanılır haldedir. Özellikle diğer enerji kaynaklarına oranla daha ucuzdur. Çevreye zarar vermemesi doğa dostu olması açısından büyük bir avantaja sahiptir. Ülke olarak bu jeotermal enerji kaynağına sahip olmamız da büyük avantaj bunu ekstra avantaja çevrilmesi daha iyi sonuçlar verecektir.
Jeotermal Enerji Kullanım Alanları
Yenilenebilir tükenmeyen bir enerji kaynağı olduğundan dolayı kullanım alanı yaygındır. Seraların ısıtılması ve kaplıca turizmine yani sağlık turizmine katkıda bulunmaktadır. Ayrıca elektrik üretimi için kullanılması sanayi alanında bize avantaj sağlayan diğer husustur. Hidrojen sülfit üretiminde tercih ediliyor. Tuz ve şeker üretiminde kullanılır. Çimentonun kurutulması işleminde devreye girer. Ve son olarak hidrojen sülfit elde etmek için jeotermal enerji kaynağı kullanır. Doğa dostu olması kullanımını yaygınlaştırır.